Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου

Συλλογές

Στο μουσείο εκτίθενται χάρτες και αντιπροσωπευτικά δείγματα των πετρωμάτων που συναντώνται στη νήσο, ορυκτές ύλες της Νάξου (μάρμαρο, σμύριδα) για να τονισθεί η διαχρονική συμβολή τους στην τοπική οικονομία και ιδιαίτερα την ανάπτυξη του Κυκλαδικού πολιτισμού

ΣΧΕΤΙΚΑ

 

Τα πετρώματα και ορυκτά της Νάξου σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία του νησιού αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών με σκοπό την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας του Αιγαίου, γεγονός που αναδεικνύει τη Νάξο σε πόλο έλξης γεωεπιστημόνων.

Το Γεωλογικό Μουσείο της Νάξου με 2.500 εκθέματα αντικατοπτρίζει τη γεωλογική ιστορία του νησιού αλλά και του Αιγαίου και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του είδους στην Ελλάδα. Στο μουσείο εκτίθενται χάρτες και αντιπροσωπευτικά δείγματα των πετρωμάτων που συναντώνται στη νήσο, ορυκτές ύλες της Νάξου (μάρμαρο, σμύριδα) για να τονισθεί η διαχρονική συμβολή τους στην τοπική οικονομία και ιδιαίτερα την ανάπτυξη του Κυκλαδικού πολιτισμού, παλαιολιθικά τέχνεργα (εργαλεία) και δείγματα πυριτιολίθου από τη Στελίδα, όπου η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε τη λειτουργία εργαστηρίου επεξεργασίας λίθου ακόμη και πριν περίπου 260.000 χρόνια.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία, επίσης, να γνωρίσουν την ιστορία εξόρυξης της σμύριδας, τα εργαλεία των σμυριδωρύχων, τα ορυκτά της αλλά και τα προϊόντα που παράγονται από αυτήν. Επιπλέον, σε προθήκες εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα πετρωμάτων και ορυκτών από τους κρίσιμους λιθολογικούς σχηματισμούς του Νοτίου Αιγαίου (κυανοσχιστόλιθοι, εκλογίτες, μάρμαρα, πρασινοσχιστόλιθοι, γνεύσιοι,
γρανιτοειδή, ηφαιστίτες από το Ενεργό Ηφαιστειακό Τόξο του Νοτίου Αιγαίου), καθώς και φθορίζοντα ορυκτά σε θάλαμο με υπεριώδη ακτινοβολία.

ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΩΝ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα

Η σελίδα που ζητήσατε δε βρέθηκε. Προσπαθήστε να βελτιώσετε την αναζήτησή σας, ή χρησιμοποιήστε το μενού από πάνω για να εντοπίσετε την ανάρτηση.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 Τ.Κ.: 84300
 Πόλη: ΝΑΞΟΣ (ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ)

Open Hours

Δευτέρα- Κυριακή:
11:00 – 19:00
Κλειστά κάθε Τρίτη

Μετάβαση στο περιεχόμενο